شیشه چیست؟
شیشه از کلمه “شیشای” استخراج شده و به عنوان مادهای غیر بلوری است که میتواند از جامد به حالت خمیر شکل و برعکس تبدیل شود. شیشه مادهای بیریخت است که حالت بلوری ندارد و شکل هندسی خاصی ندارد اما به هر شکلی درمیآید. برای اولین بار در حدود هزار و پانصد سال قبل از میلاد از شیشه استفاده شد. شیشهها معمولاً در برابر آفتاب شفاف بوده و مادهای شکننده هستند.
شیشه انواع مختلفی دارد، یکی از پرکاربردترین آنها شیشههای سیلیکاتی است که به دلیل شفافیت بالای این شیشهها، در صنعت شیشهسازی بیشتر از این نوع استفاده میشود. شیشه در صنعت ساختمانی کاربرد بسیاری دارد که می تواند در حالت خمیری، هر شکلی به خود بگیرد و در ساخت انواع کارهای تزئینی استفاده بسیاری داشته باشد.
- در شیشهها معمولاً با افزودن رنگ میتوان ترکیبهای بسیار زیبایی در شیشه ایجاد کرد. شیشه از مواد مختلفی از جمله آلیاژ فلزات، محلولهای آبی و بسپارها تولید میشود.
- شیشه در کورههای بسیار عظیمی به طول و عرض 40*12 متر تولید شده و حدود 1500 تن ظرفیت دارد. این کوره دارای مقدار قابلتوجهی مواد نسوز است که عمل تولید شیشه را تسهیل میبخشد.
مراحل تولید شیشه
بهطورکلی مراحل تهیه شیشه عبارت است از:
- تهیه مواد اولیه شیشه و تبدیل آنها به حالت پودری
- انتخاب مواد اولیه به مقدار مناسب و مخلوط کردن آنها با مقدار کمی آب
- انتقال مواد ترکیبی به کوره
- ذوب تدریجی مواد در کوره و تبدیل مواد اولیه به مخلوطی خمیری شکل
- بیرنگ کردن خمیر شیشه با گرفتن ناخالصیها
- حالت دادن به شیشه و فرم دهی کلی
- دیاموند کردن شیشه
تولید شیشه ساختمان
یکی از کاربردهای مهم شیشه استفاده از آن برای شیشههای ساختمانی است. تولید شیشه ساختمانی بهطور گسترده در ایران انجام میشود و استفاده از شیشه در نمای داخلی و خارجی ساختمان بسیار پرکاربرد است. منگنز اکسید یکی از ترکیبات شیشه است که جهت مقاومتر ساختن شیشه استفاده شده و درنتیجه برای شیشههای ساختمانی عنصری مهم تلقی میشود. شاید برای شما نیز جالب باشد که بدانید تمامی شیشه های موجود در بازار دارای مواد اولیه یکسانی می باشد به طوری که 90 درصد شیشه ها از ترکیب عناصر آهک، سیلیس،کربنات سدیم تشکیل شده است. اما نکته ای که باید مورد توجه باشد این است که انواع شیشه ساختمانی برای ساخت و تولید در ترکیبات خود تغییراتی ایجاد می شود تا شیشه نهایی تولید گردد. آهک پرکاربرد ترین ترکیب برای شیشه ساختمانی است. این نوع ترکیب شیشه بیشتر برای ساخت انواع شیشه مصرفی ساختمان استفاده می شود. سیلیس، دی اکسید بور، پنتا اکسید فسفر می باشد که با تغییر در درصد و درجه حرارت و افزودنی ها و تثبیت کننده ها می توان ترکیب ساخت انواع شیشه ها را بدست آورد.
ترکیبات شیشه ساختمان
ترکیباتی که در تولید شیشه استفاده میشود شامل موارد زیر است:
- سدیم نیترات جهت محو کردن رنگ سبز شیشه
- منگنز اکسید جهت مقاوم ساختن شیشه و شفافیت دادن به آن
- سرب اکسید و نقره اکسید برای ساختن شیشههای کریستال و باکیفیت بسیار بالا
- اکسید کریستال برای تولید شیشههای رنگی
- روی اکسید برای مقاومت بیشتر در برابر حرارت
مواد اولیه تولید شیشه بسیار فراوان هستند، شیشه معمولاً از تمامی عناصر موجود در محیط تهیه میشود، ولی 3 عنصر کلسیم کربنات، سدیم کربنات و سیلیس سه ماده تشکیلدهنده شیشه هستند.
شیشه دوجداره و روش تولید آن:
شیشه دوجداره نوعی شیشه است که با تکنولوژی خاصی تولید می گردد. دو لایه شیشه به موازات هم قرار گرفته و فضای بین آنها با گازهای عایق پر می شود. بدین شکل شیشه دوجداره با ضخامت و کیفیت معینی تولید می گردد. معمولا از گاز آرگون برای پر کردن این فضای خالی بهره می برند.
شیشه های دوجداره انواع مختلفی دارند و مقاومت، میزان عایق بودن و کاربرد هر یک متفاوت است. امروزه در بیشتر ادارات، سازمان های مهم دولتی و خصوصی، بانک ها، دانشگاه ها، مدارس و خانه ها از شیشه های دوجداره متنوعی استفاده می گردد. ضخامت این شیشه ها متفاوت است و بر اساس میزان عایق بودن آن تغییر می کند.
متریال مورد نیاز تولید شیشه دوجداره
- گاز آرگون
- شیشه تکجداره
- چسب اولیه یا بوتیل
- کانکتور آلومینیومی اسپیسر
- اسپیسر آلومینیومی یکپارچه
- چسب ثانویه یا پولی سولفاید
- سوپاپ ورودی و خروجی گاز آرگون
- رطوبتگیر شیشه (سیلیکاژل یا دسیکنت)
مزایا شیشه دوجداره
طی دهه گذشته همه سازندگان موظف شده اند در ساخت همه ساختمان های مسکونی، تجاری، اداری و … شیشه دو جداره به کار برند و دلیل آن دارا بودن مزیت های زیر می باشد:
- صرفه جویی در مصرف انرژی
- کاهش سر و صدا
- افزایش ایمنی
- بالا رفتن ارزش ملک
- ممانعت از عبور اشعه UV
- عدم تغییر رنگ در شرایط آب و هوایی متفاوت
- مقاومت در برابر آتش سوزی و زلزله
- عمر بالا و سازکاری با محیط زیست
- عدم تشکیل بخار روی شیشه
- تنوع بالا در رنگ بندی